"Och det vart ljus"

berättar om hur syföreningen i Huså stickade, broderade och vävde gatlyse till byn. Varv för varv. Stygn för stygn. Slag för slag. En ljuspunkt i taget!De gjorde på sitt sätt och samtidigt precis som i flera andra byar i Jämtland och i Härjedalen. Kanske var det företagsamma föregångare i Tännäs eller i Bonäshamn som satte några underlättande förstygn och som ritade upp ett inspirerande mönster, som gjorde att syföreningen i Huså by klippte till?   


Det jag hört, sett, lärt och förstått hittills, berättar att i det här dramat finns alla förutsättningar för att brodera ut en härlig skröna i en skön blandning av fakta och fantasi. Som vanligt verkar verkligheten överträffa dikten.
Att berättelsen är sann vet vi, eftersom vi redan läst slutet: Det vart ljus! 


Ja vi känner slutet, men ännu inte berättelsens innehåll  och utveckling mellan
början och slut. Det är det  jag tar reda på nu genom att väcka och vittja
de historiska arkiv av minnen och missminnen - hemligheter och glömdheter - . Mitt jobb är att lyssna, leta och sätta upp varpen. Välja bortfästa trådarna överlämnar jag åt min mormor. Hon kommer att hjälpa mig med det. Som hon alltid gjort. Skulle du också vilja hjälpa till? Har du minnen som berör det faktum att det vart ljus i Huså? Välkommen!

linda [@] forsslivs.se, tel 073-2910018.  Du kan också fylla i kontaktformuläret här intill.


Och sen då?  Efter slutet? Vilken roll kommer berättelsen om syföreningen som stickade, broderade och vävde gatlyse i Huså spela för andra i världen, idag och i framtiden?  Ingen vet, men det kommer att visa sig. 
D
et jag vet, är att den lyser upp min väg. Tack. 


/Linda Forss, berättare  (www.forsslivs.se) fått i uppdrag av Kultur kring Kallsjön att samla in och skriva ner berättelsen som ett underlag för en bok och på sikt en teaterföreställning.

...och det vart ljus


är en satsning baserad på en idé av Linda Forss, en av Kultur kring Kallsjöns medlemmar


Linda Forss - som fått uppdraget att genom sitt företag Forss Livs Produktion AB samla in och skriva ner och tolka berättelsen till ett underlag för ett bok- och teatermanus.


möjliggörs i en första förberedande fas av ett stipendium från Lennart Ocklinds stiftelse. Stipendiet används för att göra ett undersökande förarbete genom att gå igenom historiska arkiv, intervjuer med de som ännu minns hur det var och kan dela med sig av sina berättelser. Den delen i satsningen genomförs hösten 2022 - hösten 2023


söker ytterligare finansiering för fördjupning och utveckling av satsningen till en fullskalig teaterproduktion. 


Sponsorer och andra typer av finansärer och samverkanspartners sökes. Varmt välkommen att ta kontakt med föreningen för att resonera om samverkan.


Kontakt: info[@]kulturkringkallsjon.se

Satsningen finansieras av:

 
 
 
 

Vill du också hjälpa till att finansiera och se din logga eller namn här? Tack! Låt oss höras och komma överens. 

"...och det vart ljus"